Tuesday, August 11, 2009

hari ni nak makan ape ek??

salam..
hi makcik2 sekalian,today we're gonna cook a special delicacy..
TOMYAM!
cewah..jadi tukang masak ak ler..
semalam,aku bowring gile,nak mamam pe pown x taw..
so terjadilah pertukaran profesion
from student terhormat---------chef yang x di iktiraf

owk!hajime

APE YANG DIPERLUKAN
  • periuk and alatan memasak
*kene tumis
  • 4 ulas bawang putih(tumbuk kasar)
  • pes tomyam(slalu gune adabi jek..)
*wajib
  • 7 (atau lebih) biji cili padi(tumbuk kasar)
  • 1 biji bawang besar
  • 2 batang serai(kene titik dulu..lau lebih letak pun sodap)
  • 2 biji limau kasturi
  • 3 helai daun limau
*sayur-mayur and others
ske ati ler nak masuk sayur pape..aku slalu gune
  • baby corn
  • carrot
  • tauhu
  • tomato
  • cabbage
  • ayam=other seafood
-tumis bawang putih sampai perang,masukkan ayam or daging or seafood,
then masukkan pes tomyam,tumis sampai pecah minyak...
-after a while,masukkan stok daging(or ayam..or letak air pn x p)
-masukkan cili padi yang da ditumbuk,serai,bawang beso,kacau..pastu masukkan daun limau
-sayur mayur jangan lupe masukkan...mule dari yang keras(carrot)...ke yang lembut(kobis)
-then mule letak garam and aji
-bile api da padam..biar sekejap..pastu perah air limau kasturi
-owk..enjoy

before ape2...bek masak nasi dulu---petua yang patut di amalkan oleh anak2 gadis..
(and jangan lupe ketik plak!)

wat stok daging
*masukkan daging dalam air
*masukkan garam secukup rase
*didih kan die selame 15 minit..

acare memotong sayur mayur...well this is the way to it

da siap potong sumer
aku ske asingkan bebahan sayur and behan tumis dan perasa



da ciap...meh mamam...
**gambar telah di edit kerana tomyam terlalu sedap sampai lupe nak tangkap yang original**

0 comments:

Post a Comment